Bonfire Night

Az örömtüzek éjszakája van ma Londonban. (vagy inkább egész hónapban) A Bonfire Night története egészen a 17. századi nyúlik vissza.

1605-ben Guy Fawks társaival összeesküvést szőtt I. Jakab és az Angol Parlament felrobbantására. A Westminster pincéjében akartak felrobbantani 36 hordó lőport, de egy nappal a Parlament ülése előtt, november 5-én letartóztatták őket, így mindenki megmenekült, az épület, a testület és a király is. Ezt ünneplik november 5-én Guy Fawks éjszakáját, más néven az Örömtüzek éjszakáját.

Az ünneplés Halloween körül elkezdődik, és egész novemberben tart. Az örömtüzeket az évfordulón gyújtják meg. Életnagyságú Guy Fawks bábukat készítenek, melyeket tűzre vetnek a tűzijáték alatt. A tűzet egészen addig táplálják, míg a bábú porrá lesz. Köré gyűlnek, esznek, isznak, mulatnak. Mert a tűz távol tartja az ártó szellemeket. És ha indokot ad az ivásra, akkor éljen : )

A tradíció az évszázadok során meghonosodott rengeteg országban (főleg az angol gyarmatokon), így pl. Kanadában és Új-Zélandon is ünneplik. (a dátum általában országonként eltér)

Ilyenkor rengeteg házibulit rendeznek az itteniek, lehetőleg olyan helyen, ahol kert is van és este 9 után megkezdődik a tűzijáték. 2011-ben én is voltam egy ilyen partin, hihetetlenül élvezetes, nagyon jó hangulatú volt. És mivel eléggé nedves volt az éjszaka, a tűzgyújtás odakint szóba sem jöhetett, a kandallóban ropogott a tűz, mi pedig mind kivonultunk a kertbe, csak úgy röpködtek a vicces megjegyzések, miközben a fiúk igyekeztek felállítani és kibiztosítani az érdekes és kreatív tűzijátékokat, melyeket a vendégek hoztak hozzájárulván az estéhez. Mi lányok bort kortyolgatva néztük őket, és tapsoltunk, mikor egy-egy sárkány, farkas vagy rakéta alakú tűzijáték készen állt a kilövésre.

Az alábbi fotót természetesen nem én készítettem:

www.dailymail.co.uk

Bonfire Night in London

Reklámok

Ana névjegye

Always up for a laugh and trying new things. New experiences and fun are high on my agenda. I love to travel to foreign parts, just being alone, chill out. Life should be about the present not dwelling on the past or make to much plan about the future, 'cause things always change and anything could happen.
Kategória: celebration
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Kriszta/Nati szerint:

    dejó, úgy szeretném ezt egyszer megnézni 🙂 I miss you,anyway 🙂 Örülök, hogy leltél netet valahogy 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s