Ne higgye senki, hogy sima az út, hogy könnyű az alázat súlya

A minap olvastam egy cikket arról, hogy mi az, amit a legtöbb ember megbán, ahogy közeledik élete vége felé.
Lassan mi is közeledünk kedvenc betegem élete vége felé. Nem tudhatjuk, melyek az utolsó napok, hetek. Nem lehet rá számítani, nem lehet igazán felkészülni. Mégis valahogy békesség van benne. Nincs félelem a haláltól, az ismeretlentől, hogy mi jön ezután, mert bármi is jön, úgy lesz jó.
Bonnie Ware, egy ausztrál nővér, aki a palliatív ellátásban dolgozik, a blogján tette közzé tapasztalatait erről. Könyvet is írt róla, ami magyarul is megjelent. Közhely dömping, persze, mégis:

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem pedig a mások elvárásainak megfelelni (és közben tudják, hogy mindez saját döntéseik következménye).

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat. (Ez a mondat  a nővér minden férfi betege szájából elhangzott. A legtöbben azt bánták, hogy a munkájuk elvette az időt a családjuktól, a gyermekeiktől.)

3. Bárcsak lett volna bátorságom az érzéseim kimutatására.

4. Bárcsak ne hanyagoltam volna el a barátaimat. (Sokan csak ekkor veszik észre, hogy mennyire lekötötte őket a saját életük, és kiket veszítettek el maguk mellől közben.)

5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek. (mert ugye a boldogság is választás kérdése)

S miközben megélünk minden napot itt London egyik nyugalmasabb csücskében, örülünk a napsütésnek és az esőnek is, várjuk, hogy egy csodálatos lélek befejezze földi pályafutását, próbálok minden nap mosolyt csalni az arcára. Mellette lenni, fogni a kezét, hogy ne legyen egyedül. Valami kis örömöt okozni, hogy érezzem, én sem élek hiába.

Reklámok

Ana névjegye

Always up for a laugh and trying new things. New experiences and fun are high on my agenda. I love to travel to foreign parts, just being alone, chill out. Life should be about the present not dwelling on the past or make to much plan about the future, 'cause things always change and anything could happen.
Kategória: life & death
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s